Někdy se domníváme, že během těhotenství je dobré následovat svoje chutě a jíst co si tělo poroučí. Musím říct, že částečně je to pravda, ale pokud je objednávka klobásy a cukroví, no nevím nevím.
Pověra také je, že dítě si vezme, co potřebuje, bez ohledu na na to, jak chudá je strava matky.
Někdy ani nejsou potřeba žádné vitaminové doplňky ve formě pilulek. Opravdu stačí se zaměřit na to, co jíme. Jíst pestře, kvalitně a lokálně.
Nejprve bychom se měli zaměřit na bílkoviny. Z bílkovin se tvoří kosti, svaly, kůže, vlasy, nehty, krev, orgány a hormony. Během těhotenství potřebuje tělo asi tak 60-90 gramů bílkovin denně. Jestli jsou to bílkoviny rostlinné nebo živočišné, to už je jedno. Mléko, maso a vajíčka. To jsou plnohodnotné bílkoviny se všemi aminokyselinami důležité pro zdraví. Pro vegetariány jsou dobrý zdrojem bílkovin ořechy, luštěniny, sojové výrobky. Hlavně v létě, kdy nám tyto potraviny připadají těžké, je potřeba dbát na dostatečný příjem právě bílkovin.
Pokud nepřijímáte bílkoviny v živočišné podobě, měl by se doplňovat vitamin B12. Postačí 2 tablety týdně s obsahem 25 mg. Tělo si vitamin B12 ukládá v játrech a čas od času si pár mikrogramů odebere. Nedostatek B12 může způsobit chudokrevnost. Chudokrevnost můžeme zmírnit zvýšením příjmem potravin obsahující folacin (tmavá listová zelenina).
Důležité místo má zelenina a ovoce – zdroj vitaminů a minerálu. Nejlepší zelenina je v syrovém stavu, případně jen mírně povařená. Případně úprava v páře je lepší než vaření ve vodě. Velmi doporučuji konzumaci klíčků, například vojtěšky (alfa alfa), která má pro těhotnou ženu velmi blahodárné účinky – ulevuje i od pálení žáhy.
Žena by měla doplňovat železo, jeho spotřeba je v těhotenství vyšší. WHO doporučuje doplňovat železo ve formě tabletek. Vychází z toho, že pro ženy v reprodukčním věku je velmi obtížné zajistit dostatečný příjem železa pouze ze stravy. Některé doplňky železa mohou způsobovat zácpu. Velmi dobrý zdroj v této kategorii jsou tablety alfa alfa. Ty zvyšují počet červených krvinek a jsou případy kdy dokáží zlepšit krevní obraz za týden až o 50%. Každopádně je vhodné jíst potraviny bohaté na železo – meruňky, kapustu, brokolici, červenou řepu, melasu, celozrnné potraviny, petržel, blumy.
Vyhýbat se nápojům obsahující kofein – vyčerpává železo.
Vápník a hořčík ? Vápník obsahují hlavně mléčné výrobky. K rostlinným zdrojům patří listová zelenina, brokolice, slunečnicová semínka, arašídy (namočené na pár hodin ve vodě), listy červeného maliníku, pampeliška.
Co na žízeň ? Je nutno dostatečně pít, alespoň 1,5 l denně. Voda, případně zeleninové šťávy jsou nejvhodnější. Upozorňuji na ovocné čaje, běžně prodávané v supermarketech. Obsahují aromata. Mnohem lepší varianta je přelít vodou sušené, nebo i čerstvé ovoce. Případně se podívat na složení, kde je právě opravdové ovoce.
A čemu se vyhnout ? Obecně platí nejíst nic, co není skutečnou potravinou. Mezi takové látky patří konzervační prostředky, barviva, umělá dochucovadla a sladidla. Nekupuji žádné polotovary, přeslazené cukrovinky a obecně potraviny, které prošly při výrobě ne jednou proměnou.
Shrnutí:
Zní to jako klišé, ale slyšte to. Jíst pestře, kvalitně a lokálně, to je ta správná cesta.
- Jíst bílkoviny, které tvoří kosti, svaly, kůži, nehty, krev, orgány, hormony = mléko, maso, vajíčka, ořechy, luštěniny, sojové výrobky.
- Zdrojem vitaminů a minerálů je zelenina a ovoce, a to nejlépe v syrovém stavu. Konzumace klíčků, super potravina.
- Železo – tablety alfa alfa (vojtěška), meruňky, kapusta, brokolice, červená řepa, blumy. Pozor na předávkování, může být zácpa – pohyb. Pozor na kofein – vyčerpává železo.
- Vápník – mléčné výrobky, případně listová zelenina, brokolice, slunečnice, arašídy (namočit do vody před konzumací), pampeliška.
- Co pít? Zeleninové šťávy. Pozor na ovocné čaje, obvykle obsahují spoustu umělých aromat. Přelij sušené ovoce horkou vodou.
- Obecně jíst co nejméně to, co není skutečnou potravinou, je průmyslově vysoce zpracovanou potravinou. Polotovary, přeslazené cukrovinky, sušenky..